Herkesin konuştuğu dizi: Bir Başkadır hakkında yazılanlar
Tükenmez Haber - 12 Kasım'da Netflix'te yayınlandığı günden beri sosyal medyada büyük ses getiren dizi Bir Başkadır, gündemdeki yerini koruyor. Tükenmez Haber, dizi hakkındaki açıklamaları, yazılanları ve sosyal medyada en fazla paylaşılan tweet'leri derledi.
BİR TÜRKİYE PORTRESİ
Berkun Oya'nın yazıp yönettiği, yaratıcıları arasında Ali Farkhonde'nin yer aldığı sekiz bölümden oluşan dizinin oyuncu kadrosunda Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryiğit, Defne Kayalar, Settar Tanrıöğen, Tülin Özen, Alican Yücesoy ve Bige Önal yer alıyor. Dizi, karakterlerin bastırdıkları duygularıyla yüzleşmesi üzerinden bir Türkiye portresi çiziyor.
'DİĞER OLANLAR İÇİN KOLAY OLMAYIŞIYLA İLGİLENDİM'
Dizinin başrol oyuncularından Tülin Özen, oynadığı role ilişkin Duvar'a yaptığı açıklamada "Kendisiyle beraber ailesini de ‘bir yerlere getirme’ çabasının yoruculuğuyla, hiçbir şeyin bu ülkede Kürt ya da ‘diğer’ olanlar için kolay olmayışıyla, içinde ya da yakınında kırılmalar yaratma ihtimaliyle, ve bir anda yarattığını düşündüğün her şeyin yerle bir olma korkusuyla yaşamanın ne kadar yıpratıcı oluşuyla ilgilendim. " ifadelerinde bulundu.
'BİR KAYIKTA TOPLANMAYA ÇAĞIRIYOR'
Film eleştirmeni Şenay Aydemir Evrensel'de yayımlanan yazısında şunları kaydetti:
"Dokunaklı bir anlatı kuşkusuz. Bir tür bu çağın “memleketimden insan manzaraları” eseri. Çok ayrı gibi duranların aslında birbirlerine ne kadar bağlı olduklarını göstermek niyetinde, bu konuda da fena değil. Aynı gemideyiz demiyor ama sanki bir kayıkta toplanmaya çağırıyor milleti!"
'MUKHTAR SCENE ETKİSİ'
Dizi hakkında çok paylaşılan yazılardan biri de vesaire.org'a yazan Cem Tunçer'e ait. Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filmine gönderme yapan "Sinemamızda 'The Mukhtar Scene' etkisi" başlıklı yazıda şunlar kaydedildi:
"Berkun Oya iyi bir sinemacı. İyi bir senarist. Ama iyi bir sosyolog değil. Kendisi, “The Mukhtar Scene Etkisi” olarak adlandırabileceğimiz bir tür aura’ya kapılmış görünüyor. E, nasıl olmasın ki? Müzisyenlerimiz, sinemacılarımız, edebiyatçılarımız kendilerini basic politikaya katmanın, topluma yarar sağlayan süper kahraman rolüne soyunmanın hazzından geri duramıyorlar. Hayır diyorlar, müzik yaptık, film yaptık ama insanlara daha kalıcı bir iş, toplumsal barış, refah, yeni bir hayat neden sunmuyoruz? Yetinmiyorlar ve haliyle, o tuttukları, ilmek ilmek ördükleri sinema evreni de, albümler de, kitaplar da, hepsi ellerinden bir bir kayıp gidiyor. Neden? Çünkü artık kendi üretimlerini sabun köpüğü gibi görmeye başlayıp çok daha kalıcı ve politik alanda da karşılığı olan bir şeyler yapmak istiyorlar.
Berkun Oya da kendisinden hiç böyle bir beklentimiz olmadığı halde sosyolojik mutabakat için elini taşın altına koymuş ve bize farklı insanların hikâyelerini aktarmaya girişmiş. "
'BURALILIK HALİ'
Bantmag'den Melikşah Altuntaş ise "Coğrafya kederdir: “Bir Başkadır”ın hissettirdikleri" başlıklı yazısında "Türkiye’den olmak, Bir Başkadır’ın seyir tecrübesini yukarılara taşıyan bir özellik. Global bir platform için yapılmış diğer işlere benzemeyen bir buralılık hâli var bu işte. Bu hesapsız hâl, Bir Başkadır’ı global bir ilginin merkezine taşıyacak esas unsur gibi de görünüyor. Tereciye tere satma gayretiyle üretilmiş, fantastik soslu, fiyakalı onca iş arasından sahiciliği ve paketli bir oryantalizme kaymamayı beceren samimi egzotizmiyle ayrışabilen bu iş, yıllardır bu toprakların kaderi ve kimliğine dönüştürülmüş “arada kalmış”lığını da fütursuzca sergiliyor. Berkun Oya’nın metni yer yer o kadar müdanasız bir dil benimsiyor ki, kendinizi ezberlenmiş bir otosansür duygusu üzerinden, bu dili kullanma cesareti gösterebilmiş yaratıcılar adına endişelenirken buluyor; bu yüzden kendinize ve üzerinizde yaratılmış baskıya dövünüyorsunuz." ifadelerine yer verdi.
'DİZİNİN İZLEYİCİYİ ÇARPAN TARAFI'
Ek Dergi'den Ali Şimşek, ise dizinin izleyiciyi 'çarpan' tarafının "eğitimli orta sınıfla alt sınıfların karşılaşması" olduğunu yazdı. Bu yazı da çok paylaşılanlar arasında. Şimşek, söz konusu yazıda şunları kaydetti:
"Peki, özellikle 2013 sonrası gittikçe şiddetlenen İslami bir muhafazakarlık düşünülünce, “Bir Başkadır”da izleyiciyi çarpan ne? Aslında çok karmaşık değil bu. Sadece bugüne kadar sinema ve dizi formatında karşılaşılmayan samimi bir yüzleşme (ve kimliklenme) aslında insanları çarpıveren. Dizinin çekirdeğinde eğitimli yeni orta sınıf ile yüzlerce yıla yayılan, geleneksel İslam ile harmanlanmış alt sınıfların (yoksulların) samimi bir karşılaşması yatıyor aslında. Dikkat edin geleneksel orta sınıflar ya da burjuvaziyle karşılaşmadan-çatışmadan bahsetmiyorum. Çünkü onlar ortada yoklar. Dizinin gücü de buradan geliyor. Her an sınıf düşme tehdidi içindeki meslek sahibi, “beyaz yakalı” hayat tarzıyla farklılaşmış bir kesimin içinden çıktığı, babası, ablası veya dayısı olan sünni alt sınıflarla, yargılamayan samimi bir dille yüzleştirmesinden geliyor bu güç. Burada orta sınıflar konusunda diziden biraz uzaklaşarak bir çıkma yapmak zorunlu görünüyor. 1990 sonrası, alt ve orta sınıflardan eğitimle devşirilmiş, ağırlık olarak hizmetler sektörü, medya, finans, teknoloji sektörlerinde çalışan, görece yüksek ücretli , yeme-içmeden, mekanlara, ürettiği ironik sinik dile ve eğlenceye kadar kendine kültürel sermaye edinmiş bir sınıftan bahsediyoruz."
'TARTIŞMADAN KAÇMAYALIM'
Duvar'dan Ali Rıza Taşkale ise yazısında "Bir Başkadır’ın bize sunduğu tartışmadan kaçmayalım. İyileşmenin, bir halk olmanın, bir toplum olmanın öz diline varmak için göze alınanın büyük bir kazanç olduğundan neredeyse eminim. Bir Başkadır, Türkiye üstüne aynı anda hem en umutsuz hem de en umutlu resmi çiziyor. Hem bu toplumun en zehirli, en suçlu yanlarıyla taviz vermeden yüzleşiyor, hem de bu yaptığıyla bizi ürküterek “gelmekte olan başka bir Türkiye”ye dair inancı tazeliyor. Bu ülkeye başka bir halk lazım. Bu inanç bu halkı yeniden kurmanın başlangıcı olacaktır." görüşünü savundu.
BELEDİYE TWEET ATTI: 24 NUMARALI HAT BULUNMUYOR
Çok sayıda ünlü ismin yanı sıra kurumlar da Bir Başkadır'dan bahseden tweet'ler attı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dizide bahsi geçen '24 numaralı hat' ile ilgili mizahi bir paylaşım yaparak şunları kaydetti:
"Merak edenlere; otobüs filomuzda 24 numaralı bir hat bulunmuyor.😊 Sevgili Netflix,, Beykoz / Mecidiyeköy ve diğer tüm hatlarımızla ilgili bilgi almak, konumunuza yakın durak ve hatları öğrenmek isterseniz; MOBİETT size yardımcı olacaktır."
Merak edenlere; otobüs filomuzda 24 numaralı bir hat bulunmuyor.😊
— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) November 16, 2020
Sevgili @netflixturkiye, Beykoz / Mecidiyeköy ve diğer tüm hatlarımızla ilgili bilgi almak, konumunuza yakın durak ve hatları öğrenmek isterseniz; MOBİETT size yardımcı olacaktır.
🔗https://t.co/4aZAu3RDrJ pic.twitter.com/xhKI7Y3Nao
ÖNE ÇIKAN TWİTTER PAYLAŞIMLARI
Sosyal medyada öne çıkan diğer paylaşımlar ise şu şekilde:
Türkiye denilen çile çile, karman çorman yumaktan, batmayan, sarmalayan, sımsıcak bir kazak örmüşler.
— Can Dündar (@candundaradasi) November 15, 2020
Hepsinin eline, emeğine sağlık. #birbaşkadır pic.twitter.com/IE23QOSKob
Günlerce #birbaşkadır övebilirim,övmelere doyamayabilirim...
— Elçin Sangu (@elcnsng) November 13, 2020
Berkun Oya imzalı “Bir Başkadır” önyargıların, ezberlerin, sıradan ırkçılığın, ötekileştirmenin, görünmez duvarların, görünür nefretlerin arasında günümüz Türkiye’sinin çok sayıda hayatını buluşturuyor.
— Yekta Kopan (@yektakopan) November 13, 2020
— Cem Yılmaz (@CMYLMZ) November 15, 2020
Bir Başkadır hakkında hiçbir fikre sahip olmadan Twitter’a girmek kadar utanç verici çok az şey yaşadım hayatta.
— Vedat Milor (@vedatmilor) November 15, 2020
altı ok’tan daha büyük chp pic.twitter.com/z0RTcLOFNX
— bi̸c̸kl̸e̸ (@tolgabickle) November 14, 2020
Film tarihimizdeki ilk AKP'li Kürt portresi sanırım. pic.twitter.com/kOOQuHeHd7
— kult_kagan (@kult_kagan) November 13, 2020
“Bir Başkadır” kimi açılardan eleştirilebilir ama böylesine bir tartışma yaratması bence onu başarılı kılıyor. En çok tepki gösterenler, galiba henüz o yüzleşmeyi yaşamamış olanlar. Buna vesile olması bile bir yapımı değerli kılar bence.
— melis alphan ♀ (@melisalphan) November 16, 2020
berkun oya'nın kıymanın kilosunu bilmediği, bu yüzden meryem'in nasıl olur da doktora patatesli yerine kıymalı börek götürdüğüyle alakalı sosyolojik bir yazı çıktı mı...
— Kardelen (@yasamayergisi) November 14, 2020
Arkadaşlarım “Bir Başkadır”ın benimle ilgili 5 snlik bölümünü yollamışlardı. Nezaketen teşekkür ettim.Dizinin tamamını izleyince durum farklılaştı. Başörtülüleri “uzaylı gibi gördüğünü” söyleyen anne-babayı,benim ve Yılmaz abi üzerinden karakterize etmesi saçmalıktır.Önyargıdır https://t.co/NPt26rvzzW
— gürkan hacır (@gurkanhacir) November 15, 2020
#BirBaşkadır. Şimdi sadece Netflix'te. pic.twitter.com/UWf7tNlJPp
— Netflix Türkiye (@netflixturkiye) November 12, 2020
"bir başkadır" iyi bir dizi olmuş. memleketin hakikatini bir yerinden tutmayı ve slogana, arabeske, hamasete kaçmadan anlatmayı başarmış. çok az böyle iş yapılıyor bizde, o yüzden izleyin bence.
— fatih yaşlı (@fatih_yasli) November 13, 2020
Çok iyi dizi. Sıkı iş. Sarsıcı. Karakterler, hikayeler, diyaloglar...
— Ismail Kucukkaya (@KucukkayaIsmail) November 14, 2020
Bir Başkadır. pic.twitter.com/FnRDDwANgA
“Bir Başkadır” uzuuun zamandır izlediğim en iyi yerli iş. Berkun Oya çok tehlikeli konuları müthiş bir ustalıkla sağsalim kıyıya getirmeyi başarmış. Görsel ve yazınsal anlatım dili seyre doyulmuyor. Öykü Karayel inanılmaz! Netflix nihayet “becerdi” bu işi! #birbaskadır pic.twitter.com/jlJQEBjbgU
— Rahşan Gülşan (@rahsangulsan) November 13, 2020
Bir Başkadır'ı beğenmeyip ilk bölümde bırakmıştım. Bu kadar lafı edilince iki bölüm daha izledim. Dizi hâlâ "seküler/elit tipler" ve "dindar/varoş tipler" sınıflandırması üzerinden ilerliyor ki ben bu ayrımı fazla indirgeyici buluyorum.
— İlker Kocael (@ilker_kocael) November 14, 2020
başıma bir şey gelmeyecekse... Bir Başkadır'ı dün ben de bitirdim, bazı anlarından çok etkilensem de... genel olarak çok "Cihangir kafası" buldum... #Netflix
— Özlem Gürses (@OzlemGurses) November 15, 2020
Berkun Oya, Bir Başkadır’da Türkiye’de yaşamaya dair bir trajikomedi kuruyor. Kaynama noktasına ulaşmış toplumunu postmodern dokunuşlarla, yaratıcı buluşlarla portreliyor. Berkun Oya, ilgilendiği bütün duyguları bir hicve hizmet eder şekilde kullanmayı başarmış. pic.twitter.com/dstOJRMeTS
— Kaan Karsan (@kkarsan) November 12, 2020
çok iyi, çok incelikli bir iş.
— Harun Tekin (@harun_tekin) November 14, 2020
mükemmel yazılmış, oynanmış, çekilmiş.
yazan & yöneten berkun oya ve sayfalarca övülesi tüm oyuncular başta, emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürler.
hararetle tavsiye edilir.#birbaşkadır @netflixturkiye pic.twitter.com/SeA93nkfBD
Tükenmez Haber