BAE’yle imzalanan swap anlaşması ne anlama geliyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası (BAEMB) arasında, BAE dirhemi (AED) ile Türk Lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzalandı.
Ekonomstler anlaşmanın ne anlama geldiğini yorumladı.Ekonomistler, Türkiye ile BAE arasında imzalanan yaklaşık 5 milyar dolarlık swap anlaşmasının doları etkilemeyecek bir ‘makyaj’ olduğu görüşünde.
Yorunlardan bazıları şöyle;
İktisatçı Uğur Gürses, Türkiye’de hükümetin ekonomi politikalarına olan güvensizliğe işaret ederek, ”Swap makyajından ne fayda gördünüz ki bunu sürdürüyorsunuz” sorusunu sordu.
Swap makyajından ne fayda gördünüz ki bunu sürdürüyorsunuz? Kendi yurttaşı parasından kaçan ülke 100 milyar dolarlık swap yapsa ne olur?
— Uğur Gürses (@ugurses) January 19, 2022
Piyasa oyuncularının net rezervleri takip ettiğini vurgulayan HSBC Portföy Baş Ekonomisti İbrahim Aksoy, swap anlaşmasının TL üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyor.
TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile bugün swap anlaşması imzalandığını duyurdu. Piyasa oyuncuları swaplardan arındırılmış net rezervleri takip ettiği için swap anlaşmasının TL üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyorum.
— ibrahim aksoy (@aksoyibrahim) January 19, 2022
ICRYPEX Kripto Para Borsası Strateji Geliştirme Müdürü Tuğba Özay da anlaşmanın kura etkisini olmayacağını düşünüyor.
BAEMB ile TCMB Arasında İkili Swap Anlaşması İmzalanmıştır.
— Tuğba Özay (@t_ozay) January 19, 2022
Swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem (AED) ve 64 milyar Türk lirasıdır (TRY).https://t.co/MVXhN2rF37
Bluebay Asset Management’ten iktisatçı Timothy Ash’in yorumu ise şöyle: ”Katar’la yapılan anlaşma gibi bu da oyunun kurallarını değiştirmiyor. Zaten bu anlaşma Katar’la yapılanın sadece üçte biri büyüklüğünde. Ancak çeşitli doğrudan yabancı yatırım anlaşmalarına katılmak için bir giriş bileti olabilir. Türkler için üzücü olan şey de bu zaten. Bu durum sadece MB’nin daha fazla kötü politikalar yürütmesine izin vermiş olacak.”
As with the Qatari facility, not a game changer. Indeed, just one third the size of the Qatari facility. But an entrance ticket to participate in various FDI deals. Sad thing for Turks is this just allows the CBRT to run bad policies for longer. https://t.co/H8YH96PMM7
— Timothy Ash (@tashecon) January 19, 2022
Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu ve ekonomist Selçuk Geçer swap anlaşmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünenleri espri bir dille eleştirdi.
Merkez Bankası 'nın Birleşik Arap Emirlikleri🇦🇪 ile yaptığı 5 milyar dolarlık swap anlaşmasının,
— Murat Muratoglu (@sozcumuratoglu) January 19, 2022
Ülke ekonomisine bir şey katacağını düşünüyorsanız,
Ne içiyorsanız ondan ben de alayım derim...
BAE ile Dirhem üzerinden swap anlaşması yapıldı...
— selçukgeçer (@_selcukgecer) January 19, 2022
DİRHEM DİRHEM...
Anladınız siz onu